Ki gondolná, hogy a némiképp viseltes és koszos terepi öltözék, gumicsizma lábbelivel feltűnést tud kelteni a nagyvárosban? Pedig igen! A munka után a Blaha Lujza téri buszmegállóban ácsorogva egy kedves úrtól nyomban kaptam egy kis brosúrát Isten szeretetéről, néhány bíztató szó kíséretében. Ráadásként őszinte együttérzéssel végigsimította a karomat és tájékoztatott arról, hol jutok meleg ételhez, tiszta ruhához…

Ezúton szeretném az illetőnek megköszönni, mert ott és akkor nem tudtam reagálni…

nagyvarosi szit1.jpg

Hamisítatlan nagyvárosi szitakötő, a hullámverés miatt deformálódott szárnyakkal – nem éppen feltűnő jelenség a lépcsősoron.

2. gyűjtőnap: Margit híd

A Margit híd melletti partszakasz látványosan nem természetközeli, lépcsősorral kiépítve és kőszórással. A kirepülő szitakötők keresése itt lényegében oda-vissza sétálgatást jelentett a lépcsőn, a vízszegély mentén. Mindeközben a direkt napsugárzástól, a városi zajtól, no meg az eredménytelenségtől az összpontosítás hamar ellankadt és a figyelem elhomályosult. Így mintegy kétórányi fel s alá járkálás után mélységesen valószínűtlennek, sőt, egyenesen mesebelinek tűnt, hogy itt szitakötők élnének. Ám pontban reggel 9-kor kikapaszkodott az első lárva, amit még további négy követett (bár egy 200 méter hosszúságú partszakaszon ez nem mondható nagy egyedsűrűségnek). A lárvák viszont ahelyett, hogy a szokásos módon mielőbb nekifogtak volna a vedlésnek, a folytonos hullámveréssel bajlódtak (ami lesodorta, visszamosta, hagyat borította őket), így némelyik csak órák elteltével kezdett a bőrből kibújni, kettő pedig hullámzás okozta elhalálozást szenvedett (ami százalékosan igen tekintélyes, 40%-os veszteséget jelent!).

tök vedl copy.jpg

Hullámverés miatt bőrében ragadt és elpusztult példány, némi árnyékhatással.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hozzászólás